Dostupni linkovi

Slučaj Ganić: Novo ročište po zahtjevu odbrane o nenadležnosti 24. juna


Pred britanskim sudom u Westminsteru održano je ročište po zahtjevu Odbrane Ejupa Ganića o nenadležnosti suda, kao i zbog zloupotrebe postupka, javlja BIRN.

Odbrana Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, počela je sa iznošenjem argumentacije u vezi nenadležnosti suda, kao i zbog zloupotrebe postupka, što je osporavalo britansko tužilaštvo koje zastupa interese Srbije.

"S obzirom na obim materijala i obim prezentacije, nije završen pretres, pa je nastavak ročišta odgođen za 24. juni", kazao je Damir Arnaut, član pravnog tima Odbrane Ejupa Ganića.

Ejup Ganić je uhapšen 1. marta 2010. godine na osnovu preliminarnog zahtjeva srbijanskih vlasti zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.

Srbija je uputila molbu organima Velike Britanije za izručenje Ganića, koji je nalazi u Londonu, a pušten je iz pritvora 11. marta polaganjem jamčevine u iznosu od 300.000 funti.

Na ročištu su Ganićevi zastupnici istakli da ovim zahtjevom Srbija zloupotrebljava međunarodno pravo, te da time iskorištava engleske sudove u političke svrhe.

Prema pisanju medija, Edward Fitzgerald, Ganićev zastupnik rekao je sudu da Srbija mora pokazati da je navodni zločin počinjen u borbi između dvije države koje su bile u međunarodnom sukobu, kako bi se ispoštovala pravila za ekstradicuju.

Iako će ročište biti nastavljeno, Arnaut tvrdi da neće doći do odlaganja započinjanja glavnog pretresa koji je ranije zakazan za 5. juli.
XS
SM
MD
LG