Dostupni linkovi

NVO u Beogradu i ovog 11.juna ispred Tadićeve kancelarije



Aktivisti nekoliko nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava u petak su se ponovno okupili pred sjedištem srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, tražeći od njega podršku za inicijativu da se 11. jun u Srbiji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Aktivisti su još prije uputili otvoreno pismo u kojemu od srbijanskog predsjednika traže podršku, a današnjim okupljanjem nastavili su tradiciju okupljanja svakog 11. u mjesecu, započetu u februaru 2009.

Na isti način nevladine organizacije od tada se obraćaju srbijanskom predsjedniku, podsjećajući da je Evropski parlament 15. januar 2009. prihvatio Rezoluciju o proglašenju 11. juna Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba 1995. ubile oko 8000 muslimanskih civila. Tu inicijativu podržala je i Evropska komisija.

Zastupnici u srbijanskoj skupštini krajem marta su prihvatili deklaraciju o osudi zločina nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. i njome izrazili saučešće i izvinjenje porodicama žrtava žrtava, no srbijanski parlament do sada nije raspravljao o inicijativi nevladinih organizacija za proglašenje 11. jula Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Bivši vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić, kojega je Haaški sud optužio i za genocid u Srebrenici, još je u bijegu, a bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću sudi se u Hagu za genocid.
XS
SM
MD
LG