Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tuzilaštvo BIH podiglo još jednu optužnicu za ratni zločinTužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Miodraga Markovića, koji se tereti za krivično djelo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

Marković se tereti se da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini na području opštine Doboj kao pripadnik Vojske Republike Srpske postupao suprotno pravilima međunarodnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi tačno neutvrđenog datuma u julu 1992. u noćnim satima, uniformisao i naoružan, došao na vrata jedne porodične kuće u mjestu u blizini Doboja, snažno lupao na vrata tražeći od ukućana da mu otvore , prijeteći da će ih u suprotnom sve pobiti, pri čemu je galamio i psovao im „majku ustašku“, pod prisliom odveo maloljetnu djevojčicu koju je potom silovao.

Djevojčici je onda zaprijetio da nikom ne smije reći šta se desilo, jer će je u suprotnom ponovno silovati i poubijati članove njene porodice, saopšteno je iz državnog tužilaštva.

Optužnica je proslijedena Sudu BiH.
XS
SM
MD
LG