Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina i Rusija pozivaju na mir u KirgistanuKineski i ruski predsjednici pozvali su u petak na uspostavljanje mira u Kirgistanu nakon novog talasa nasilja u kojem je prema posljednjim informacijama 23 mrtvih i oko 300 ranjenih na jugu ove zemlje u centralnoj Aziji.

Iskreno se nadamo da ce se situacija u Kirgistanu brzo stabilizovati, izjavio je kineski predsjednik Hu Jintao na samitu Šangajske organizacije za saradnju u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu.

Kina i drugi susjedi nastavit će da nude svaku moguću pomoc Kirgistanu, dodao je on.Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je takođe izrazio želju da se mir vrati u zemlju u kojoj Rusija ima vojnu bazu, kao i Sjedinjene Američke Države.

Prijelazna kirgistanska vlada je u petak uvela vanredno stanje i policijski sat u gradu Ochu zbog novih nereda, javio je AFP.

Dva mjeseca nakon pobune u kojoj je bilo 87 mrtvih u glavnom gradu Biškeku i svrgnut režim predsjednika Kurmanbeka Bakijeva, sadašnje napetosti stvaraju teškoće prelaznim vlastima da uspostave red.Dvije sedmice su ostale do referenduma o ustavu predviđenom za 27. juni.
XS
SM
MD
LG