Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU:U ponedjeljak odluka o ratifikaciji SSP sa Srbijom


Belgija ne očekuje da će do kraja njezina predsjedništva Hrvatska uspjeti zatvoriti sva pregovaračka poglavlja, ali smatra da će krajem godine biti poznat datum potpisivanja pristupnog ugovora s Hrvatskom, izjavio je belgijski veleposlanik pri EU-u Jean de Ruyt.

Upitan postoji li sada u EU-u volja da se u vrijeme teške gospodarske krize primi još jednu članicu, De Ruyt je rekao da je optimist, sada kada je riješen problem sa Slovenijom.

Što se tiče ostalih zemalja u regiji, veleposlanik je rekao kako je očito da "entuzijazam prema proširenju nije isti kao što je bio prije nekoliko godina, ne samo zbog gospodarske situacije, nego i zbog toga što se EU mora prilagoditi činjenici da je sada puno veća, ali unatoč tome Unija ostaje pri svojoj odluci da te zemlje trebaju ući".

Istaknuo je da je Crna Gora najbliže otvaranju pregovora, da Makedonija ne može otvoriti pregovore dok ne riješi bilateralni problem s Grčkom te da će u ponedjeljak EU donijeti odluku o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.
XS
SM
MD
LG