Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd: Porodice nestalih traže bržu istragu


Porodice nestalih Srba tokom rata u bivšoj Jugoslaviji nisu zadovoljne dinamikom kojom nadležne institucije otkrivaju sudbine njihovih bližnjih, poručeno je sa današnjeg skupa "Traženje nestalih lica i prava njihovih porodica".

Skup u Beogradu organizirala je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih lica, a predsjednica te organizacije Olgica Božanović podsjetila je da ni nakon 11 godina od završetka rata nije rasvjetljena sudbina oko 4.000 nestalih Srba.

Prema njenim riječima, porodice nestalih inzistiraju da se obavi ekshumacija na svim lokacijama za koje se pretpostavlja ili postoje dokazi da se na njima kriju masovne grobnice.

Predsjednik komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kao velike probleme naveo je to što u mrtvačnicama u Hrvatskoj 900 tijela još čeka na identifikaciju, dok 380 poznatih grobnih mjesta još nije ekshumirano.

On je dodao da kosovske vlasti traže ekshumaciju i ispitivanje tri lokacije u Srbiji za koje se pretpostavlja da kriju masovne grobnice a to su “Raška, Medveđa i Jezero Peručac”.

U Hrvatskoj nije poznata sudbina 1 029 nestalih, u BiH više od 11 tisuća ljudi, dok vlasti u Prištini ističu da ima 1800 ljudi čija sudbina još nije poznata.
XS
SM
MD
LG