Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haški tribunal: danas presuda optuženim za genocid u Srebrenici


Haški tribunal izreći će danas presudu sedmorici vojnih i policijskih oficira oficira Vojske Republike Srpske optuženim za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995.

Tužilaštvo je u završnoj riječi tražilo doživotni zatvor za svu sedmoricu optuženih.

Za genocid nad oko 7.000 bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice u julu 1995. optuženi su Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin i Vinko Pandurević, a za zločine protiv čovječnosti Radivoj Miletić i Milan Gvero.

Oni su optužnicom označeni kao učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe koje su tada bile pod zaštitom UN, kao i ubistvo vojno sposobnih srebreničkih muškaraca.

Na čelu tog poduhvata bili su Radovan Karadžić i generalo Ratko Mladić, a učestvovali su i generali Radislav Krstić i Zdravko Tolimir.

Suđenje sedmorici oficira počelo je pred Tribunalom sredinom jula 2006, a završeno je u septembru 2009. godine. To je do sada bio najveći postupak pred sudom u Hagu: trajao je 425 dana, a saslušano je 315 svjedoka, od kojih je 182 izvela optužba, a 132 odbrana.
XS
SM
MD
LG