Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kanadski poslanici traže usvajanje rezolucije o Srebrenici


Tri kanadska poslanika i Bošnjaci u Kanadi zahtijevaju od premijera Stivena Harpera da ukine veto na prijedlog kojim bi parlament u toj zemlji zvanično ustanovio Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici tokom rata u BiH 1992-95.

Kanada je jedina među vodećim zemljama Zapada koja nije donijela rezoluciju ili sličan akt kojim se stradanje civila i drugih žrtava u Srebrenici proglašava genocidom.

Premijer Harper stavio je ranije veto na mogućnost da parlament o tome donese zvaničan akt ili rezoluciju iako su se sa donošenjem saglasili kabinet ministra vanjskih poslova njegove vlade, kao i sve opozicione partije.

"Čak je i parlament Srbije donio rezoluciju o Srebrenici", istakao je na konferenciji za štampu u Otavi inicijator zahtijeva među poslanicima, predstavnik Nove demokratske partije Brajan Mase.

Govoreći u ime žrtava zločina u Srebrenici Lejla Handanović je kazala da "mnogi Kanađani nisu svjesni šta se tamo zbilo i da bi rezolucija doprinijela podizanju svijesti o genocidu - da se nikad ne ponovi".
XS
SM
MD
LG