Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lajčak predlaže samite EU-Zapadni Balkan svakih šest mjeseci


Evropska unija treba da drži samite sa zapadnim Balkanom svakih šest mjeseci da bi potvrdila svoju posvećenost integraciji regiona, predložio je slovački ministar inostranih poslova, Miroslav Lajčak, prenosi agencija DPA.

Prema navodima očekuje se da bi Hrvatska trebala da postane članica EU 2012 do 2013.godine, dok su termini za pristup Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine više nego nesigurni, zbog toga što su aktulne članice EU izgubile interes za dalje proširenje evropskog bloka.

Miroslav Lajčak, bivši izaslanik EU i Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu, kaže da je nedavna konfrencija EU Zapadni Balkan u Sarajevu bila korisna za proces jer nije bilo nikakvih prevelikih očekivanja tako da nije ni bilo mjesta za razočarenje.

On insistira da bi svi zajedno treablo da se srijeću na redovnim sastancima pri kraju predsjedavnja svake čalnice EU, koja traju po šest mjeseci.

Prihvatljiv mu je prijedlog da EU imenuje specijalnog izaslanika za Balkan, o čemu razmišlja evropska povjerenica za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Na pitanje da prokomentariše špekulacije da on važi kao jedan od najozbiljnijih kandidata za tu eventulanu funkciju, Lajčak je rekao da "nije zainteresovan za to dok god je na funkciji slovačkog šefa diplomatije".

Slovačkoj međutim u subotu predstoje izbori, što znači da Lajčaku pozicija ministra inostranih poslova nije garantovana, bez obzira što je prema istraživanjima javnog mnjenja Socijlistička partija aktulenog premjera Roberta Fika vodeća.

Slovačka je istovremeno jedna od pet zemalja EU koje nijesu priznale Kosovo, što komplikuje pristup Brisela prema tom problemu. U svakom slučaju Lajčak kaže da se njegova zemlja ne protivi praktičnim koracima Kosova prema EU integracijama uključujući i moguću liberalizaciju viznog režima.

XS
SM
MD
LG