Dostupni linkovi

Obama: Sankcije nijesu usmjerene protiv iranskog naroda


Američki predsjednik Barak Obama rekao je da je Iran suočen sa najsveobuhvatnijim sankcijam do sada, da one i pored toga nijesu usmjerene protiv iranskog naroda, ali da će se zvanični Teherean suočiti sa posljedicama svog djelovanja.

Reagujući na usvojene sakcije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na prijedlog njegove zemlje Obama je rekao da se Iranu šalje nepogrešiva poruka jer će se suočiti sa posljedicom svog djelovanja. Američki je predsjednik ponovio da je Teheran propustio priliku da izvrši obaveze prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju IAEA.

Obama je rekao da i pored usvjanja sankcija vrata diplomatskim naprima nijesu zatvorena, te da poštuje pravo Irana na razvoj nuklearne energije u
mironodopske svrhe.

Na popodnevnoj sjednici u Njujorku od 15 članova Savjeta bezbednosti, za rezoluciju je glasalo 12 država. Uzdržan je bio Liban, dok su Brazil i Turska glasali protiv.

SAD su sredinom maja predale Savjetu bezbednosti UN nacrt rezolucije kojom se pooštravaju sankcije Iranu zbog odbijanja te države da obustavi obogaćivanje uranijumam, i u međuvremenu su uspjeli da pridobiju podršku Rusije i Kine stalnih članica SB sa pravom veta.
XS
SM
MD
LG