Dostupni linkovi

Porasle cijene nafte


Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima zbog očekivanog rasta potražnje za gorivom, uoči objave američkih podataka o zalihama.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u julu porasle su na američkom tržištu 71 cent na 72,7 dolara. Na londonskom tržištu bile su u plusu 44 centa na 72,62 dolara.

Podaci Američkog naftnog instituta (API) pokazali su značajan pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici, signalizirajući rast potražnje za gorivom, prenosi SEEbiz.

Cijene je dodatno podržala izjava guvernera američke centralne banke Federalne rezerve (FED), Bena Bernankea, da Sjedinjene Američke Države (SAD) neće ponovo potonuti u recesiju.

Analitičari smatraju da se optimizam djelimično vratio na tržište i da bi cijene nafte, čija bi donja granica trebalo da iznosi 70 dolara, mogle ponovno da porastu kako dolazi ljeto.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u srijedu je u redovnom mjesečnom izvještaju o naftnim tržištima potvrdila važeću prognozu o potražnji za tim energentom u ovoj godini, koja bi trebalo da poraste za 950 hiljada barela dnevno.

Iz OPEC-a su saopštili da je cijena referentne korpe nafte tog kartela u utorak iznosila 70,11dolara, 47 centi više u odnosu na ponedjeljak.
XS
SM
MD
LG