Dostupni linkovi

Seul ipak šalje humanitarnu pomoć Sjevernoj Koreji


Južna Koreja odobrila je slanje humanitarne pomoći djeci iz Sjeverne Koreje, uprkos veoma oštrim mjerama koje je Seul uveo protiv Pjongjanga.

Ministarstvo za ujedinjenje odobrilo je zahteve dvije južnokorejske fondacije za slanje pomoći djeci Sjeverne Koreje.

"Dok će Južna Koreja u principu nastaviti da ignoriše poslovnu saradnju dvije Koreje, mi ćemo istovremeno nastaviti svake nedjelje da obezbjeđujemo humanitarnu pomoć za najugroženije, poput beba i dece", rekla je novinarima portparolka tog ministarstva Li Džong-džu.

Severnoj Koreji, koja se hronično suočava sa nestašicom hrane jer su njenu ekonomiju, kako navodi agencija AP, "sredinom 1990-tih uništile poplave i loša uprava", svake godine nedostaje u prosjeku najmanje milion tona hrane i u velikoj mjeri zavisi od pomoći iz inostranstva kako bi ishranila naciju.

Li je navela da će do kraja ovog mjeseca u sjevernokorejsku provinciju Hamgjong, kao i za obdaništa u Pjongjangu biti obezbjeđeno mlijeko u prahu u vrijednosti od 3,2 miliona dolara.

Do narastanja tenzija na Korejskom poluostrvu došlo je pošto je jedan međunarodni istražni tim utvrdio da je 26. marta jedna sjevernokorejska podmornica torpedovala južnokorejski ratni brod Čeonan, kada je poginulo 46 mornara.

To je bio jedan od najvećih vojnih gubitaka Južne Koreje od Korejskog rata 1950-53.

Sjeverna Koreja je odbacila odgovornost za napad i zaprijetila ratom ukoliko zbog toga budu preduzete mjere protiv nje.

Južna Koreja je poslije toga prekinula trgovinske veze sa osiromašenim susjedom i zvanično prošlog petka podnijela zahtjev za kažnjavanje Pjongjanga u Savjetu bezbednosti Ujedninjenih Nacija.
XS
SM
MD
LG