Dostupni linkovi

Savet bezbednosti razmatra uvođenje oštrijih sankcija Iranu


Savet bezbednosti UN, arhiva
Savet bezbednosti UN, arhiva
Savet bezbednosti UN u sredu će glasati o uvođenju novih sankcija Iranu zbog spornog nuklearnog programa te zemlje, a državna sekretarka SAD Hilari Klinton ocenila je da bi to mogle da budu najoštrije mere protiv Teherana do sada.

Klinton je rekla novinarima u Kitu da u Savetu bezbednosti UN postoji snažna podrška za usvajanje četvrte rezolucije kojom bi Iranu bile uvedene kaznene mere zbog odbijanja da zaustavi obogaćivanje uranijuma i da dokaže da nuklearni program koristi u civilne svrhe.

"Ovo su najozbiljnije sankcije sa kojima je do sada Iran bio suočen. Snaga jedinstva koje je stvoreno u međunarodnoj zajednici je veoma značajna", rekla je američka državna sekretarka, tokom posete Ekvadoru u okviru turneje po zemljama Latinske Amerike.

Ona nije želela da kaže kakav bi mogao da bude rezultat glasanja u 15-članom Savetu bezbednosti UN, ali je ministar odbrane SAD Robert Gejts izjavio u Londonu da će sankcije protiv Irana biti usvojene.

U Savetu bezbednosti je u utorak uveče održan poseban sastanak povodom zabrinutosti Brazila i Turske zbog uvođenja sankcija Iranu i njihovog zahteva da se prvo pokrene otvorena "politička debata" o nuklearnom programu Teherana.

Brazil i Turska potpisale su sa Iranom sporazum o razmeni nuklernog goriva, kako bi umirile zabrinutost međunarodne zajednice da Teheran koristi obogaćeni uranijum za proizvodnju nuklearnog oružja.

Obe zemlje su nestalne su članice 15-članog Saveta bezbednosti UN i u njemu nemaju pravo veta, koje je rezervisano za pet stalnih članova Saveta.

Posle sastanka Saveta bezbednosti u utorak uveče, ambasadorka SAD Suzan Rajs najavila je da će rezolucija o merama protiv Irana biti usvojena "velikom većinom".

*****
Pročitajte i ovo:
Ahmadinedžad: Sa novim sankcijama nema pregovora
Iransko nuklearno pitanje u fokusu
Obama pozvao Kinu na saradnju oko spora sa Iranom

XS
SM
MD
LG