Dostupni linkovi

Srbija negira priznanje da je u BiH bio međunarodni sukobMinistarstvo pravde Srbije i Tužilaštvo za ratne zločine negiraju pisanje portala Sarajevo – x.com da da su vlasti u Beogradu priznale da je u vreme napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu postojao međunarodni sukob između dve države, BiH.

Dalje se navodi da je u odgovoru britanskom sudu koji razmatra zahtev zahtev Beograda za izručenjem člana ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića, citiran deo presude Haškog tribunala u predmetu Dušan Tadić “u kojem je Žalbeno veće utvrdilo da međunarodni konflikt može da postoji uporedo sa unutrašnjim sukobom na određenoj teritoriji”.

Ministarstvo pravde Srbije i Tužilaštvo za ratne zločine smatraju da “ovakav pokušaj tumačenja podneska kao čistu provokaciju i pokušaj da se zamenom teza i politizacijom slučaja devalvira zahtev za ekstradiciju Ejupa Ganića Republici Srbiji”.

Portal Sarajevo – x.com je objavio da u stavu 2.1 podneska na 20 strana koji je će sud razmatrati 11. juna, Vlada Srbije eksplicitno tvrdi da je u periodu kada se dogodio napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu postojao međunarodni oružani sukob između dvije države: BiH i Srbije.

Ovo je prvi put da srpske vlasti zvanično koriste izraz "međunarodni oružani sukob“ pošto se od odgovornosti za ratna dešavanja u BiH Beograd do sada redovno ograđivao tvrdnjom da je na delu bio građanski, etnički i verski sukob u kome Srbija nije direktno učestvovala, piše Sarajevo – x.com.
XS
SM
MD
LG