Dostupni linkovi

Ahmadinedžad: Nema pregovora u slučaju novih sankcija IranuIran više neće razgovarati o svom nuklearnom programu ako mu Savet bezbednosti UN-a uvede nove sankcije, izjavio je u utorak u Istanbulu iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

“Već sam rekao da se američka administracija i njeni saveznici varaju ako misle vitlati štapom rezolucije i zatim sednu da razgovaraju s nama. To se neće dogoditi”, kazao je on na konferenciji za novinare u Istanbulu.

Iranski predsednik je pozvao zapadne sile da prihvate sporazum između Irana, Brazila i Turske o razmeni iranskog nuklearnog goriva tvrdeći da se takva prilika neće ponoviti.

Tokom proteklog meseca Turska i Brazil uspeli su da "ožive" deo predloga Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da Iran prebaci 1 200 slabo obogaćenog uranijuma, a da zauzvrat dobije posebne šipke potrebne za nuklearno gorivo za medicinski istraživacki reaktor u Teheranu.

SAD i ostale svetske sile smatraju da je ovaj dogovor došao kasno i tokom proteklog meseca podneli su nacrt rezolucije Savetu bezbednosti.
XS
SM
MD
LG