Dostupni linkovi

Hilari Klinton na turneji po Latinskoj AmericiDržavna sekretarka SAD Hilari Klinton danas završava dvodnevnu posetu Limi gde je učestvovala na skupu Organizacije američkih država (OAS) i nastavlja latinoameričku turneju čiji je cilj zbližavanje Vašingtona i zemalja tog regiona.

SAD je u zategnutim odnosima sa Brazilom oko iranskog nuklearnog pitanja i Hondurasa. SAD traže da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija usvoje nove sankcije protiv Teherana zbog njegovog nuklearnog programa, što će se verovatno desiti ove nedelje.

Brazil, nestalna članica Saveta bezbednosti UN, protivi se sankcijama i brani trojni sporazum sa Teheranom i Ankarom o razmeni uranijuma za nuklearna istraživanja u mirnodopske svrhe u Iranu, što je Vašington odbacio.

Drugo pitanje spora s Brazilom je Honduras, izbačen iz OAS-a u junu 2009. godine posle državnog udara.

SAD i njihovi saveznici u regionu smatraju da Honduras treba da se vrati u OAS pošto je predsednik te zemlje Porfirio Lobo, izabran u novembru "pokazao svoju privrženost demokratiji".

Međutim, Brazil i druge zemlje pod vlašću levice odbijaju da ga priznaju zato što su izbore organizovale pučističke vlasti.
XS
SM
MD
LG