Dostupni linkovi

Specijalne veze RS i Srbije


Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza Srbije i RS potpisan je 26. septembra 2006. godine u Banjaluci, a Vijeće za praćenje provedbe ovog sporazuma do sada je zasjedalo u Banjaluci 6. septembra 2007. godine i u Beogradu 7. novembra 2008. godine.

Kako se navodi u sporazumu, uspostavljanje specijalnih paralelnih odnosa Srbije u RS trebalo bi da omogući razvoj institucionalnih i svih drugih oblika saradnje, u okviru opštih političkih i privrednih uslova, uz uvažavanje posebnih interesa, te razvoj transparentne saradnje njihovih izvršnih, zakonodavnih i drugih institucija.

Njime su definisane i oblasti saradnje - privreda i korišćenje privrednih resursa, planiranje, zakonodavstvo, privatizacija i denacionalizacija, nauka i tehnologija, obrazovanje, kultura i sport, zdravstvo i socijalna politika, turizam i zaštita okoline, informisanje, zaštita sloboda i prava građana u skladu s najvišim međunarodnim priznatim standardima i suzbijanje kriminala.

Političari iz Beograda i Banjaluke su, prije ovog sporazuma, dva puta potpisivali dokumente o specijalnim paralelnim vezama, 5. marta 2001. godine i 28. februara 1997. godine.
XS
SM
MD
LG