Dostupni linkovi

Josipović pozitivno o ishodu referenduma u Sloveniji



Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je sinoć pozitivan ishod slovenačkog referenduma o arbitraži kao pobjedu za Sloveniju, Hrvatsku i Evropu, navodi se u saopštenju iz kabineta hrvatskog predsjednika.

Slovenački glasači su na referendumu održanom u nedjelju sa tijesnom većinom odobrili arbitražni sporazum o rješavanju graničnog spora između Slovenije i Hrvatske.

Kako prenosi Hina u saopštenju se kaže da će rezultat referenduma istovremeno "podstaći očigledan uzlazni trend prijateljskih odnosa Hrvatske i Slovenije" a da "slovenačka podrška omogućuje Hrvatskoj da završi pristupne pregovore bez opterećenja problemom granice koji će svoje rješenje naći u arbitraži".

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je, nakon zatvaranja birališta u Sloveniji, da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore za ulazak u EU.

Arbitražni sporazum potpisali su Jadranka Kosor i Borut Pahor krajem prošle godine, a njime se rješavanje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije prepušta međunarodnom arbitražnom tijelu.
XS
SM
MD
LG