Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Meksički zaljev: pronađene mrtve i naftom prekrivene pticeAmeričke savezne vlasti objavile su kako su po prvi put otkad je izbila katastrofa s naftnom mrljom koja se širi iz podvodnog izvora iznad potonule platforme Deepwater Horizon u Teksasu pronađene mrtve i naftom prekrivene ptice.

Izvještaj Službe za divljač iz grada Roberta u Louisiani navodi kako su u Teksasu pronađene dvije mrtve ptice prekrivene naftom i 36 mrtvih ptica koje na sebi nisu imale sloj nafte.

Katastrofa u Meksičkom zaljevu, najveće izlijevanje nafte u američkoj historiji, traje već mjesec i pol dana. Najgore je pogođena Louisiana, koja se nalazi najbliže mjestu potonuća Deepwater Horizona, ali nafta je već došla i do Alabame, Mississippija i prošle sedmice do Floride.

Tvrtka British Petroleum, vlasnik platforme, pokušala je brojne recepte kako bi zaustavila širenje naftne mrlje, ali veći dio njih bio je neuspješan. Zadnji pokušaj od prošle sedmice, prilikom kojeg se na cijev koja strši iz izvora postavila kupola, čini se relativno uspješan, ali neće se znati koliko je taj pokušaj dobar još neko vrijeme.
XS
SM
MD
LG