Dostupni linkovi

Poljska dobija novog blaženog, na misi se očekuje preko 200.000 ljudi


Desetine hiljade vernika od rane zore okupljaju se na Trgu Pilsudskog u Varšavi na proglašenje za blaženog legendarnog kapelana Solidarnosti, Ježija Popjeluška koga su 1984. godine oteli, zverski prebili i udavili agenti komunističke državne bezbednosti.

Na misi koju služi emisar pape Benedikta XVI iz Vatikana zajedno sa 100 ovdašnjih biskupa i 1.600 kapelana i u kasnijoj procesiji putem dugim 12 kilometara do crkve u kojoj će biti uložene njegove mošti Varšava očekuje oko 250.000 ljudi.

Na današnjem proglašenju za blaženog tog poljskog sveštenika kome ni ateisti i Poljskoj ne poriču da je bio istinski mučenik ne samo za veru, već u borbi za dostojanstvo i prava običnih Poljaka i protiv totalitarnog režima prisutan je i poljski državni vrh.

Budući da je Popjeluško umro kao mučenik nije neophodno kao kod drugih blaženika, budućih svetaca da se dokazuje da su za života učinili i neko čudo.

Veliki oltar na Trgu Pilsudskog ukrašen je hiljadama crvenih cvetova, simbola prolivene krvi mladog sveštenika a relikvijar će na njega izneti majka tog novog poljskog blaženika stogodišnja Marijana Popjeluško.

Na oltaru je grafikom tipičnom za plakate otpora režimu prvih nezavisnih sindikata iza gvozdene zavese, poljske Solidarnosti, ispisana jedna od poruka iz Popjeluškovih propovedi - "Zlo pobeđuj dobrotom".

Ježi Popjeluško, krštenim imenom Alfons sveštenik je postao 1972. a od 1980-tih godina povezao se sa nezavisnim sindikatima Solidarnost i služio je kao kapelan radnika u Varšavi u parohiji svetog Stanjislave Kostke, takođe i mise za radnike u štrajku.

U vreme vanrednog stanja uvedenog u Poljskoj decembra 1981. godine počeo je da služi uz nadahnute propovedi mise za otadžbinu a popularnost i uticaj mladog sveštenika postala je trn u oku vlastima.

Kada se 19. oktobra 1984. godine vraćao sa mise u Bidgošću četvorica agenata državne bezbednosti su ga otela, strpala u gepek automobila, zverski prebila, onesvešćenom su mu prikačili kamenje na noge i bacili su ga u jezero kraj mesta Vloclavek.

Izmučeno mrtvo telo Ježija Popjeluška izbacila je nakon 11 dana na obalu reka Visla, a sahrana 37-godišnjeg sveštenika u Varšavi na koju je došla masa od 600.000 ljudi pretvorila se u manifestaciju otpora režimu.

Poljske komunističke vlasti bile su prinuđene da sude ubicama, osuđeni su na kazne od 25 do 14 godina robije, ali već davno su zahvaljujući amnestijama na slobodi. Nikada, ni sada u demokratskoj Poljskoj posle pada komunista 1989. godine nije se saznalo ko je naredio taj zločin.
XS
SM
MD
LG