Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Incko: Nisu tačne ocene da BiH opstaje zbog spoljnih faktora


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je u intervjuu za beogradski list "Politika" da nisu tačne ocene da BiH opstaje kao država samo zbog interesa spoljnih faktora i dodao da se radi o suverenoj državi koja je na putu ka Evropskoj uniji.

"Tačno je da (BiH) ima svojih problema i komplikovanu unutrašnju strukturu i tačno je da je njen napredak prema Evropi sporiji nego što bismo mi iz međunarodne zajednice želeli, ali ne zaboravite prošlost ove zemlje koja uključuje četiri godine rata", rekao je Incko.

Govoreći o neuspešnim pregovorima o ustavnim reformama u Butmiru, Incko je naglasio da je potrebno mnogo strpljenja i odlučnosti da bi se postigao sporazum koji će biti prihvatljiv za sve. "Pitanje ustavne reforme neće nestati s dnevnog reda. Svi lideri moraju da budu svesni te činjenice, moraju da smanje svoje maksimalističke zahteve kako bi se došlo do rešenja", rekao je Incko.

Incko je ocenio da je dobro što su u Istanbulu uspostavljeni kontakti između predsednika Srbije Borisa Tadića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića.

"Ne vidim ništa loše u tome, naprotiv. I BiH i Srbija imaju iste ambicije, a to je da postanu deo EU. Pored toga, ako ima nerešenih pitanja između dve države, jedini način da se ona reše je putem dijaloga", podvukao je Incko.
XS
SM
MD
LG