Dostupni linkovi

Ankara pokrenula istragu protiv izraelskih lidera


Tursko Tužilaštvo pokrenulo je danas istragu protiv izraelskih lidera zbog upada izraelskih komandosa na brod iz konvoja koji se kretao ka Pojasu Gaze, pri čemu je poginulo devet propalestinskih aktivista, javili su turski mediji.

Ukoliko kancelarija državnog tužioca u Istanbulu prikupi dovoljno dokaza, biće podignuta optužnica protiv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Ehuda Baraka i načelnika Generalštaba izraelske vojske Gabija Aškenazija.

List "Zeman" navodi da bi izraelskim liderima na teret mogle da budu stavljene optužbe za ubistvo, nanošenje povreda, napad na turske državljane na otvorenom moru i gusarstvo.

Niko iz kancelarije državnog tužioca nije bio dostupan za bilo kakav komentar.

Početkom sedmice izraelski komandosi su se iz helikoptera užadima spustili na brodove koji su prevozili humanitarnu pomoć u Pojas Gaze, pri čemu je poginulo devet turskih državljana, među kojima je i jedan sa dvojnim američkim državljanstvom.

Izrael je saopštio da neće dozvoliti da nijedan brod dođe do Pojasa Gaze zbog blokade koja je uvedena kako bi se sprečilo da oružje dođe na teritoriju koja je od 2007. godine pod kontrolom islamističke organizacije Hamas.
XS
SM
MD
LG