Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska: Sindikati odbili sastanak sa premijerkom


Sindikalne središnjice nastavljaju pripreme za akciju prikupljanje potpisa za referendum protiv izmjena Zakona o radu (ZOR), koja će se održati od 9. do 23. lipnja, i ne prihvaćaju pozive na sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor dok Vlada ne povuče sporni prijedlog izmjene ZOR-a, istaknuli su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare.

Sindikati su odbili poziv za sastanak s premijerkom 8. lipnja, pogotovo jer je Jadranka Kosor ostala pri odluci o izmjeni ZOR-a tvrdeći da "Vlada ne ukida kolektivne ugovore, već nastoji pospješiti kolektivno pregovaranje u novim uvjetima" koje karakterizira pad BDP-a od pet - šest posto.

"Premijerka je nastavila lagati hrvatsku javnost jer rok važenja kolektivnih ugovora nema nikakve veze s gospodarskom situacijom u zemlji", ustvrdio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

On je uvjeren da će sindikati uspjeti prikupiti dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, a to je 10 posto od ukupnog broja birača odnosno oko 450.000 potpisa, jer je to najznačajniji referendum još od onog o neovisnosti Hrvatske.
XS
SM
MD
LG