Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Seul zvanično izneo pred UN slučaj o brodu Čeonan


Južna Koreja je zvanično iznela pred Savet bezbednosti UN slučaj u vezi sa potonućem broda južnokorejske mornarice u martu, kada je poginulo 46
mornara.

Južnokorejski ambasador pri UN Park In-kuk predao je juče pismo meksičkom ambasadoru u UN Klodu Heleru, koji trenutno predsedava Savetu, zahtevajući da se spreče "nove provokacije" Pjongjanga.

Juzna Koreja je optužila Severnu Koreju za ispaljivanje torpeda na brod čeonan 26. marta, što je potvrdila i međunarodna istraga, i najavila da će slučaj izneti pred Savet bezbednosti UN. Pjongjang međutim odbacuje te optužbe i upozorava da bi pokušaj da odgovori ili kazni Sever značio rat.

Heler je predao pismo ostalim članicama Saveta bezbednosti i rekao da će pokrenuti razgovore kako bi se na odgovarajući način" odgovorilo na zahtev Seula. U UN je rečeno da bi konsultacije iza zatvorenih vrata o ovom pitanju trebalo da se održe u ponedeljak ujutru.

Istovremeno je američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je danas da je potonoće južnokorejskog broda posledica agresivnog ponašanja Severne Koreje i da nije "izolovan incident". Gejts je dodao da bi "nereagovanje" predstavljalo loš presedan.
XS
SM
MD
LG