Dostupni linkovi

Izraelska mornarica presrela irski brod


Izraelska mornarica presrela je jutros kod pojasa Gaze brod irske nevladine organizacije koji pokušava da isporuči pomoć stanovništvu te palestinske oblasti, saopstio je odbor za doček pomoći u Gazi.

Mornarica je presrela brod "Rejčel Kori oko 65 kilometara od pojasa Gaze", rekao je portparol odbora, Amdžad al-Šava. On je dodao da, prema dosadašnjim informacijama, prilikom presretanja broda nije bilo nasilja, a izraelska vojska je saopštila da nije bilo "upada" na irski teretni brod.

"Više izraelskih brodova je opkolilo Rejčel Kori u zoni koja se nalazi između 30 i 35 milja (oko 65 kilometara) od obale i sprečili su brod da dođe do pojasa Gaze", rekao je Al-šava.

Izraelske snage verovatno pokušavaju da brod navedu do Ašdoda ili neke druge luke, rekao je portparol, koji je bio na telefonskoj liniji sa irskim brodom do potpunog prekida veza.

Izraelski radio je javio da najmanje tri broda izraelske mornarice prate teretni brod u medjunarodnim vodama, oko 65 kilometara od obale Egipta.

Organizatori humanitarnog konvoja za pomoć Gazi u Dablinu saopštili su juče da su izgubili kontakt sa brodom Rejčel Kori.

Na brodu je 15 putnika državljana Irske i Malezije, među kojima je i jedan od dobnitnika Nobelove nagrade za mir i jedan bivši zvaničnik UN.
XS
SM
MD
LG