Dostupni linkovi

Uhapšen jedan od vođa studentskih protesta na Tjenanmenu


Jedan od vođa studentskih protesta na Trgu Tjenanmen Vu er Kaisji uhapšen je u Tokiju, na 21. godišnjicu tog događaja, zbog pokušaja da uđe u kinesku ambasadu.

On je preskočio nisku čeličnu ogradu ispred ambasade, ali ga je savladala japanska policija, a kako prenosi agencija Kjodo, Vu er je uhapšen na licu mjesta.

Japanska policija je saopštila da je Kinez star 42 godine uhapšen zbog ugrožavanja posjeda kineske ambasade, ali nije navedeno njegovo ime.

Bivši vođa studentskih protesta sada je državljanin Tajvana.Vu er je drugi na spisku od 21 vođe protesta na Trgu Tjenanmen, posle kojih je pobegao na Tajvan gde je postao poslovni čovek i politički komentator.

Vu er je prije hapšenja rekao da želi da se vrati u Kinu i tražio dijalog sa komunističkom vladom, "čak i ako taj dijalog mora da se održi u sudnici".

On je dodao da želi da se vrati u Kinu kako bi posjetio ostarele roditelje.

Na Tjenanmenu, najvećem trgu na svetu pre 21 godinu tokom sedam nedelja održavani su mirni prodemokratski protesti koje je vojska u noći između 3. i 4. juna u krvi ugušila.

Pobuna iz 1989. godine i dalje je tabu tema u Kini. Prema vlastima u Pekingu zabeležena je 241 žrtva, dok aktivisti za ljudska prava procjenjuju da ih je bilo više hiljada.
XS
SM
MD
LG