Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rezime foruma "Šta je to antihrvatska politika?"


REZIME FORUMA

TVRDNJA PRVA
- Jedna od osnovnih grešaka politike HDZ-a u BiH je bila ta što je nacionalni korpus Hrvata podijelio na one koji su ¨prihvatljivi¨ Hrvati i one koji to nisu, došlo je i do teritorijalne podjele na Hrvate iz zapadne Hercegovine i one iz Posavine. To nije u interesu Hrvatske i to je bila antihrvatska politika.

Ova tvrdnja nije osporena.

TVRDNJA DRUGA - Država Hrvatska je podržala cjelovitu BiH na referendum, omogućila je dotok oružja Armiji BiH. Istovremeno, Hrvatska je pala pod utjecaj krajnje desnog krila HDZ-a čiji je interes bio podjela BiH, smijenjeno je kompletno legalno izabrano vodstvo bosanskohercegovačkog HDZ-a, politika podjele BiH je imala uporista u Zagrebu i to jeste bila antihrvatska politika.

Bilo je drugačijih mišljenja ali osnovna teza nije osporena.

TVRDNJA TREĆA - Hrvatska je prihvatala i suradnju sa onima koji pripadaju ideologiji ustaštva, time je diskreditirana tradicija antifašizma u Hrvatskoj, vremenom je ta ideologija marginalizirana. Koketirati sa fašizmom na bilo koji način nije u interesu Hrvatske i Hrvata i to jeste antihrvatska politika.

Bilo je pitanja da se definiraju koje su to grupe koje koketiraju sa fašizmom što nije uradjeno u tekstu ali većina učesnika nije osporavala tvrdnju.

TVRDNJA ČETVRTA - Frustracija medju Hrvatima radi toga što su politički minimalizirani je opravdana. Ali, krivicu za to ne snosi samo kratkovida politika bošnjačkog vodjstva nego i kratkovida politika vodjstva HDZ-a.

Ova tvrdnja nije osporavana.

TVRDNJA PETA - Dio hrvatske politike forsira i treći entitet koji postaje metafora za bolji život Hrvata u BiH ali niko ne kaže ko će ga financirati i slično. Hoće li hrvatski političari prihvatiti treći entitet koji se završava sa zapadnom Hercegovinom i zaboraviti Hrvate u Posavini i Bosni? Koalicija sa politikom koja neće da raščisti sa politikom koja je odgovorna za Srebrenicu, je antihrvatka i bila bi protiv interesa Hrvata.

Ova je tvrdnja oko trećeg entiteta najčešće osporavana. Iznošeni su stavovi da BiH ne može naprijed bez trećeg entiteta, da se Hrvati unutar Federacije osjećaju marginalizirani te da će tek treći entitet omogućiti da sa BiH prostora nestane nacionalizam.
XS
SM
MD
LG