Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasadori u BIH: zemlji treba odgovarajući budžetAmbasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira izražavaju zabrinutost da bi funkcioniranje i sposobnost državnih institucija da odgovore na zakonske uslove koje je potrebno ispuniti za proces evropskih integracija, mogli biti ugroženi zbog neadekvatnog državnog budžeta, saopšteno je danas iz kancelarije Visokog predstvnika u BiH, OHR-a.

Ambasadori pozivaju Fiskalno vijeće da osigura da državni budžet za 2011. bude utvrđen u obimu koji omogućava uspješno i efikasno funkcioniranje državnih institucija.

Da bi Bosna i Hercegovina poduzela ključne reforme i postigla napredak na putu evropskih integracija, izuzetno je važno da država ima institucije koje dobro funkcionišu i da razvija agencije koje su formirane radi sprovođenja reformi potrebnih za evropske integracije.

Iako je važno zadržati fiskalnu odgovornost i bez obzira na potrebu za dodatnim budžetskim prilagođavanjima na svim nivoima vlasti, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su podsjetili da državne institucije moraju imati resurse koji su im potrebni da održe i unaprijede svoj obim rada.

"Napominjemo da je u pogledu fiskalne konsolidacije država poduzela veće napore nego entiteti, pogotovo u odnosu na Federaciju BiH te da je svaka vrsta dodatne budžetske podrške i resursa međunarodnih financijskih institucija tokom prošle godine bila upućena entitetima, a ne državi", kaže se u izjavi ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.
XS
SM
MD
LG