Dostupni linkovi

Klinton i Lavrov razgovarali o IranuMinistar inostranih poslova Rusije i američka državna sekretarka Hilari Klinton razgovarali su telefonom o situaciji u vezi s iranskim nuklearnim programom, u kontekstu rada na nacrtu rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN-a o Iranu, saopštilo je u petak rusko ministarstvo.

Razgovorali su u četvrtak, na inicijativu Klintonove i razmijenjena su mišljenja i o perspektivama realizacije šeme zamjene goriva za istraživački reaktor u Teheranu, kao i "neka pitanja s međunarodnog i bilateralnog dnevnog reda".

Ruska agencija Itar-Tass je u vijesti iz Pekinga, pozivajući se na diplomatske krugove, navela da nije nemoguće da će tokom posjete u petak Lavrova Kini biti riječi o nacrtu rezolucije koja pooštrava sankcije prema Iranu i da bi "rezultat mogao da bude izrada usaglašene pozicije dvije zemlje".

Agencija podsjeća da se u vezi sa smanjenjem zabrinutosti oko nuklearnih aktivnosti Irana i njegovim povratkom saradnji s međunarodnom zajednicom i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), Rusija i Kina pridržavaju uravnotežene pozicije, zalažući se za dijalog i diplomatske napore.

Iz Vašingtona je Itar-Tas u petak prenio izjavu predstavnika State Departmenta Filipa Kroulija da SAD očekuju završetak rada na pripremi sankcija Iranu do 21. juna.
XS
SM
MD
LG