Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi svjedoci na suđenju ČermakuTrojica novih svjedoka tužiteljstva saslušana su ove sedmice na suđenju u Hagu hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, a njihovi iskazi odnosili su se na ubistva srpskih civila u selu Gruborima u ljeto 1995. i Čermakovoj ulozi u tom događaju, obajvila je u petak od obrana trojice generala.

Hrvatski policajci Jozo Bilobrk, Antonijo Gerovac i Željko Mikulić svjedočili su u srijedu i četvrtak na ročištima zatvorenima za javnost o ubistvu pet civila srpske nacionalnosti u Gruborima nadomak Knina nakon "Oluje" 25. avgusta 1995.

Pojedinosti njihova svjedočenja nisu poznate, ali po odbranama one su se ponajviše odnosile na ulogu u tim događajima generala Čermaka, tadašnjeg zapovjednika kninskoga zbornog mjesta.

Bilobrk je neposredan svjedok događaja jer je kao kriminalistički tehničar bio angažovan na asanaciji tijela u Gruborima, a Gerovac i Mikulić policajci koji su do kraja prošle godine sprovodili kriminalističku obradu toga slučaja u Hrvatskoj.

Suđenje trojici generala nastavlja se u četvrtak i petak sljedeće sedmice, kad Čermakova odbrana izvodi svoja dva ili tri nova svjedoka.
XS
SM
MD
LG