Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Papa: Harmonija među susjedima za rješavanje problemaPapa Benedikt XVI izjavio je danas po dolasku na Kipar da "želja da se živi u harmoniji sa susjedima" može da doprinese rješavanju postojećih problema.
"Želja da se živi u harmoniji sa susjedima može da vas podstakne u naporima za rješavanje preostalih problema ... po pitanju budućnosti vašeg ostrva", rekao je papa po dolasku na aerodrom u Pafosu, na jugozapadu Kipra.

Papa je pomenuo i "izazove sa kojima se ponekad suočavaju katolici" na Bliskom istoku i u tom smislu ocenio da je Kipar "blagosloven velikim hrišćanskim nasljeđem koje se oduprlo vremenu".

Kipar je, prema papinim rečima, "pravo mesto da crkva počne da razmišlja o viševekovnoj katoličkoj zajednici na Bliskom istoku, da izrazi solidarnost sa svim hrišćanima u regionu i uverenje da oni imaju nezamenjivu ulogu za postizanje mira i pomirenja među svim ljudima koji tu žive".

Kipar je podeljen od 1974. na grčki, međunarodno priznati deo ostrva i turski deo koji priznaje samo Turska. Papa je pozdravio kiparskog arhiepiskopa Hrizostoma kao "brata u veri".

Hrizostom je u pozdravnom govoru rekao da se "Kipar i njegova crkva od 1974. godine suočavaju sa najtežim periodom u istoriji" i pozvao papu na "aktivnu saradnju".

Papina posjeta ostrvu izazvala je kritike nekih zvaničnika pravoslavne zajednice.
XS
SM
MD
LG