Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zbog aprilskih nereda pred Vladom FBIH saslušane 63 osobeKantonalno tužilaštvo Sarajevo saslušalo je 63 osumnjičena za krivična djela počinjena tokom protesta demobilisanih boraca ispred zgrade Vlade Federacije BiH (FBiH) 21. aprila.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Jasmina Iftić izjavila je za "Oslobođenje" da je među osumnjičenima i pet maloljetnika. Jednom od maloljetnika, koji se tereti za napad na službenu osobu, određen je pritvor.

Iftić je navela da su otvorene 53 istrage zbog krivičnih djela napad na službena lica u obavljanju poslova bezbjednosti i oštećenje tuđe stvari.

"Za većinu osumnjičenih tužioci nisu tražili određivanje pritvora, nego su nakon saslušanja pušteni na slobodu jer nije bilo zakonskog osnova za predlaganje ove mjere", objasnila je Iftić.

Protiv šestorice predstavnika boračkih organizacija u FBiH koje su organizovale proteste Tužilaštvo vodi istragu zbog sumnje da su počinili krivično djelo napada na ustavno uređenje FBiH, za šta je predviđena zatvorska kazna od najmanje pet godina.

U aprilskim neredima pred federalnom Vladom povrijeđeno je 69 građana i 62 policajaca, a pričinjena je i velika šteta na zgradi Vlade, prostorijama SDP-a BiH i zgradi Ambasade SAD-a u BiH.
XS
SM
MD
LG