Dostupni linkovi

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Srbije osuđen na 8 mjeseci zatvora



Bivši predsjednik Vrhovnog suda Srbije Balša Govedarica osuđen je pravosnažno na osam meseci zatvora, uslovno na dvije godine, zbog zloupotrebe službenog položaja. Presudu je donio Apelacioni sud u Beogradu, pošto je otvorio pretres, nakon što je nekadašnji Peti opštinski sud doneo oslobađajuću presudu. Peto opštinsko tužilaštvo odustalo je od gonjenja, pa je to preuzeo jedan od oštećenih, sudija Đorđe Ranković. Drugi razrešeni sudija, Boško Papović, u međuvremenu je preminuo.

Sudije Dorđe Ranković i Boško Papović razrešeni su u Skupštini Srbije 12. jula 2000. godine po predlogu za razrešenje koji je pokrenuo Govedarica.

Presuda je pravosnažna, ali s obzirom da je prvostepena bila oslobađajuća, on ima pravo žalbe u trećem stepenu Vrhovnom kasacionom sudu.

Sudija i potpredsednik Opštinskog suda u Požarevcu Đorđe Ranković i sudija Okružnog suda u tom gradu Boško Papović suspendovani su 15. maja, posle incidenata u Požarevcu - napada prijatelja Marka Miloševića na pripadnike "Otpora", pokretanja krivičnog postupka protiv "otporaša" i pokušaja organizovanja opozicionog mitinga u Požarevcu.

Govedarica je optužio Rankovića da je 9. maja učestvovao na mitingu opozicije, što je, kako je ocenio, "nespojivo s vršenjem sudijske funkcije".
XS
SM
MD
LG