Dostupni linkovi

Kina odbila posetu Gejtsa



Kina je saopštila danas da još nema planova za posetu ministra odbrane SAD Roberta Gejtsa (Gates), koji je, prema navodima američkih zvaničnika, nameravao ove nedelje da poseti Kinu.

"Mi pridajemo značaj vojnoj saradnji dva ministarstva odbrane ali nikakav konkretan aranžman još nije napravljen", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Džijang Ju.

Gejts je nameravao da poseti Kinu posle godišnje konferencije o bezbednosti u Aziji koja je ove nedelje održana u Singapuru, rekao je portparol Pentagona Džef Morel.

Međutim, prema jednom neimenovanom zvaničniku iz ministarstva odbrane, Gejts je odustao od tih planova pošto mu je Peking dao na znanje da sada "nije prikladan trenutak" za posetu.

Kina i SAD su početkom godine imali niz nesporazuma zbog kojih su se pogoršali njihovi odnosi, od prodaje američkog oružja Tajvanu, uzajamnih optužbi za protekcionizam u trgovini do sporne posete tibetanskog duhovnog vođe dalaj lame Vašingtonu.

Peking je suspendovao svaku bilateralnu vojnu razmenu sa SAD iz protesta zbog prodaje američkog oružja u vrednosti od 6,4 milijardi dolara Tajvanu, ostrvu koje je odvojeno od Kine od 1949. godine ali koje Kina smatra svojom teritorijom.
XS
SM
MD
LG