Dostupni linkovi

Počinje simulacija slanja misije na MarsŠestočlani međunarodni tim naucčnika počinje danas u Moskvi eksperiment simuliranja misije za Mars u trajanju od godinu i po dana, koliko bi bilo potrebno za put do te planete i nazad.

Model svemirske kapsule bez prozora postavljen je u jednom naučnom centru u Moskvi.

Posada od tri Rusa i po jednog Francuza, Italijana-Kolumbijca i Kineza će tokom 520 dana živeti u spartanskim uslovima u modelu svemirskog broda i sprovoditi strogi režim eksperimenata i vežbi.

Glavni zadatak eksperimenta Mars-500 jeste da se ispita efekat duge izolacije kako bi se pomoglo posadi da se u budućem pravom letu na Mars bolje nosi sa stresom i umorom.

Simuliraće vreme koliko bi u realnosti trajalo putovanje na "crvenu planetu": 250 dana do Marsa, 30 dana istraživanja na tlu planete i 240 dana za povratak na Zemlju.

Članovi posade će komunicirati sa spoljnim svetom preko Interneta, sa zastojem i povremenim prekidima da imitira efekte putovanja svemirom. Ješće hranu u konzervi sličnu onoj koja se koristi na Međunarodnoj svemirskoj stanici i tuširaće se jednom u deset dana.
XS
SM
MD
LG