Dostupni linkovi

Sretenu Jociću 15 godina za podstrekivanje na ubistvoSreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, osuđen je danas pred Višim sudom u Beogradu na 15 godina zatvora za podstrekivanje na ubistvo Gorana Marjanovića 1995. godine.

To je maksimalna kazna za podstrekivanje na ubistvo po starom Kaznenom zakonu, dok po novom ona iznosi 40 godina, ali se u slučaju izmene zakona primenjuje kazna povoljnija po optuženog.

Sudija Maja Ilić rekla je da su na suđenju dokazani navodi optužnice koji su teretili Jocića za podstrekivanje na teško ubistvo Marjanovića, tako što je u julu 1995. godine nagovorio Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića da ga ubiju u kafiću "Bambi" u sportskom centru "Olimp", u beogradskoj opštini Zvezdara.

Tom prilikom je stradala i Marjanovićeva devojka, dok su tri osobe ranjene.

Ona je navela da im je Jocić kao nagradu obećao 50.000 tadašnjih maraka, a da im je dao automobil i dva automata tipa "hekler".

Jocić je u pritvoru od 27. aprila 2009. godine, kada je uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je 23. oktobra 2008. godine u Zagrebu ubila hrvatskog novinara Ivu Pukanića i njegovog saradnika Niku Franjića.
XS
SM
MD
LG