Dostupni linkovi

Kouchner: Srbija i Kosovo trebaju se okrenuti budućnosti


Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjavio je za beogradske "Večernje novosti" od srijede da Srbija i Kosovo moraju zaboraviti prošlost i okrenuti se budućnosti te da bi ministarska konferencija Europska unija (EU) - zapadni Balkan, koja se održava danas u Sarajevu, trebala dati poticaj europskim integracijama cijele regije te pripremiti javno mnijenje i pored aktualnih teških okolnosti.

"Želimo da ovaj izuzetan susret bude izraz jedinstva međunarodne zajednice, ali i cijelog Balkana. U tom smislu, pozdravljamo zajedničko sudjelovanje Srbije i Kosova na ovom skupu i izražavamo želju da pridruživanje ove dvije zemlje akcijama ili skupovima regionalne suradnje u budućnosti konačno prestane biti poteškoća", kazao je Kouchner u intervjuu tom dnevniku.

Konferencija će, po njegovim riječima, potvrditi da se sve zemlje zapadnog Balkana žele priključiti Europskoj uniji te također podsjetiti zemlje Balkana na napore koje Unija od njih očekuje.

"Zemlje moraju nastaviti reforme, jer je proširenje zahtjevan proces. Znam da je Srbija čvrsto angažirana na tom putu i radujem se zbog toga. Zemlje regije također moraju okrenuti stranicu bolne prošlosti, da bi se u potpunosti posvetile svojoj europskoj budućnosti. Mislimo naročito na Srbiju i na Kosovo, koji imaju istu namjeru pridružiti se EU", ukazao je Kouchner.

Dodao je kako je ministarski sastanak, koji deset godina poslije summita u Zagrebu organiziraju španjolsko predsjedništvo EU i Europska komisija, prva prilika kada će se poslije mnogo vremena susresti 27 članica EU i visoka predstavnica Catherine Ashton, sve zemlje zapadnog Balkana, regionalne organizacije, kao i Turska, Rusija i SAD.

Upitan je li za međunarodnu zajednicu trenutačno veći izazov na zapadnom Balkanu neslaganje oko neovisnosti Kosova ili situacija u Bosni i Hercegovini, Kouchner nije dao izričit odgovor već je istaknuo da je "najveći izazov izbor čelnika u ovoj regiji".

"Građanima treba omogućiti da odaberu odgovorne političke vođe, koje vodi politička vizija o budućnosti njihovih zemalja. Svi se trebaju pokazati na visini povijesne perspektive ponuđene njihovim zemljama. Uz njih smo, da bismo omogućili Europskoj uniji da ih primi u njeno okrilje", naveo je šef francuske diplomacije.
XS
SM
MD
LG