Dostupni linkovi

SAD: otvorena kaznena i građanska istraga protiv British Petroleuma


Američke savezne vlasti otvorile su kaznenu i građansku istragu oko eksplozije i potonuća platforme Deepwater Horizon, britanske korporacije British Petroleum (BP) i naftne mrlje u Meksičkom zaljevu, izjavio je u utorak ministar pravosuđa Eric Holder.

Holder nije precizirao koje tvrtke ili pojedinci mogu biti meta istrage, ali je rekao da mu savezni zakoni o čistoći zraka i zagađenju daju ovlasti za otvaranje istrage.

Otvaranje istrage objavio je nakon sastanka s državnim odvjetnicima Louisiane, Mississippija i Alabame, koje ugrožava naftna mrlja ispred njihovih obala površine 75.000 četvornih kilometara. Prema zakonima, Vlada mora samo dokazati nemar tvrtki koje su izazvale zagađenje.

Dionica BP-a pala je za 14,9 posto nakon vijesti o otvaranju istrage. Od početka krize s naftnom mrljom 20. travnja, dionica BP-a, koji je na troškove obuzdavanja i čišćenja naftnog zagađenja potrošio više od milijarde dolara, izgubila je trećinu vrijednosti.

U međuvremenu je američki predsjednik Barack Obama obećao da će neovisna komisija istražiti naftnu mrlju u Zaljevu, slijedeći svaki trag "bez straha ili pristranosti", te ako su zakoni SAD prekršeni, dovesti odgovorne pred lice pravde.
XS
SM
MD
LG