Dostupni linkovi

Crveni krst posetio aktiviste u izraelskim zatvorima


Delegacija Međunarodne komiteta Crvenog krsta posetila je danas više desetina aktivista koje su izraelske snage uhapsile tokom napada na međunarodni konvoj brodova sa humanitarnom pomoći stanovništvu u pojasu Gaze, saopštila je ta organizacija.

"Omogućeno nam je da stupimo u kontakt s više desetina aktivista flote koje su uhapsile izraelske vlasti i uspostavljamo kontakte sa njihovim porodicama", navodi se u saopštenju šefa delegacije te organizacije u Izraelu i palestinskim teritorijama Pjera Vetaha.

"Naš prioritet sada je da utvrdimo stanje ranjenih i pritvorenih i situaciju u kojoj se nalaze", ukazao je Vetah i dodao da je Crveni krst ponudio da bude neutralni posrednik u korist uhapšenih sa državljanstvima zemalja koje nemaju diplomatske odnose sa Izraelom.

Od 682 putnika iz 42 zemlje, koji su se nalazili na šest brodova flote s humanitarnom pomoći Gazi, trenutno usidrenih u jednoj izraelskoj luci, 45 ih je prihvatilo da budu deportovani i avionom su napustili tu zemlju juče ili danas, saopštila je izraelska imigraciona policija.

Izraelski radio javio je da se 48 stranih državljana, putnika međunarodne flote, nalazie u bolnicama u Izraelu

Ostali uhapšeni navodno su odbili da potpišu naređenja o deportaciji.
XS
SM
MD
LG