Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poljska objavila razgovore pilota pred pad avionaPoljska vlada je, suprotno uobičajenoj praksi kod istrage avionskih nesreća, danas objavila stenogram razgovora pilota pred pad aviona predsednika poljske Leha Kačinjskog u kome je poginulo svih 96 putnika i članova posade.

Stenogrami pokazuju da su piloti 10. aprila bili svesni da nema uslova da po gustoj magli i tako maloj vidljivosti slete na vojni aerodrom u Smolensku koji za razliku od modernih civilnih aerodroma nema specijalne uređaje za navođenje.

Da se bliži katastrofa postali su, međutim, svesni, tek na kraju, kada su krilom udarili u drvo posle čega su izgubili kontrolu nad avionom, iako su ih pre toga nekoliko puta uređaji upozoravali da dignu avion a stenogram se završava krikom pilota i psovkama.

Vlada je stenograme zapisa jedne od crnih kutija objavila kako bi sprečila mnoštvo nagađanja i teorije zavere da Rusija i poljske vlasti žele nešto da sakriju.

Teze poput toga da su se Moskva i vlada u Varšavi rešile neugodnog predsednika koji je propagirao oštar kurs prema Rusiji pojavile su se odmah posle avionske nesreće u kojoj je Poljska pored predsedničkog para izgubila i deo državne elite a armija praktično čitav vrh.
XS
SM
MD
LG