Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kineski radnici traže veće nadniceHonda je danas saopštila da su radnici koji štrajkuju u fabrikama japanskog proizvođača automobile u južnoj Kini prihvatili povećanje plata od 24 odsto, što bi moglo da omogući nastavak produkcije ove sedmice.

Ali, predstavnici sindikata kažu da i dalje pokušavaju da ubede radnike koji traže veće povećanje od ponuđenog da se vrate na posao. "Neki se i dalje bore da dobiju više," rekao je predstavnik saveza sindikata Nanhaj u gradu Fossanu.

Predstavnik Honde u Tokiju, Jasuko Macura, kaže da su se "gotovo svi" kineski radnici složili sa povećanjem početnih plata od oko 24 procenta na 1.910 juana (280 dolara) mesečno.

Štrajk je odraz širenja sve većeg nezadovoljstva među kineskim radnicima koji su slabo plaćeni i rade pod teškim uslovima.

Svetski proizvođači koji se oslanjaju na jeftinu kinesku radnu snagu sada se muče da privuku i zadrže mlade radnike koji pokazuju da su manje voljni nego ranije generacije da se pomire sa bednim radnim okruženjem i mizernim platama.

Kina zabranjuje nezvanično radničko organizovanje koje je ograničeno na državni Svekineski savez sindikata i organizacije komunističke partije u preduzećima.
XS
SM
MD
LG