Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Savjet bezbjednosti traži istragu u izraelski napad na konvojSavjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je jutros, poslije sjednice od preko 12 sati, deklaraciju u kojoj se traži sprovođenje istrage za izraelski vojni napad na konvoj brodova sa humanitarnom pomoći za Gazu i hitno oslobađanje zarobljenih brodova i civila.

Savjet poziva da se "bez odlaganja počne nepristrasna, vjerodostojna i transparentna istraga u skladu sa međunarodnim kriterijumima". U deklaraciji se traži da se "odmah oslobode brodovi i civili koje Izrael drži zatočene". Osuđuje se "čin" u kome je izgubljeno najmanje deset života i više ljudi povrijeđeno", ali nije izričito imenovan Izrael.

Glavne nesuglasice su bile između Turske, podnosioca teksta deklaracije i Sjedinjenih Država koje su nastojale da ublaže tekst.

Savjet bezbjednosti u deklaraciji ističe da je jedino održivo rješenje za izraelsko-palestinski konflikt koje će biti postignuto pregovorima i u kome će biti zastupljene dvije države - palestinska država i Izrael.
XS
SM
MD
LG