Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zaustavljanje curenja nafte će početi tek za dva mjeseca?Rješenje krizne ekološke situacije sa curenjem nafte iz bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu je bušenje još jedne cijevi za koju će trebati najmanje dva mjeseca.

Jedan za drugim su propali pokušaji British Petroleuma da zaustavi curenje nafte i "najveću ekološku katastrofu u povijesti SAD-a", a najnovije "privremeno" rješenje je guranje još jedne cijevi u bušotinu kako bi se nafta dovela do površine mora. No, stručnjaci upozoravaju kako bi bilo najbolje da se izbuše još dvije dijagonalne bušotine u ovu koja curi. No, to je vrlo teško izvesti u kratkom vremenu i ono ne može biti završeno prije kolovoza.

Danas će se Barack Obama u Bijeloj kući, najvjerojatnije, susresti sa dopredsjednikom nezavisne istražne komisije koja se bavi istjecanjem nafte u Meksičkom zaljevu, piše AP. Taj sastanak još nije službeno potvrđen.

Kako bi ovo novo rješenje bilo uspješno, nova bušotina mora precizno pogoditi ovu koja istječe. Pokušaji i pogreške mogu trajati tjednima, no ako uspiju izbušiti precizno i upumpaju blato i cement, to bi trebalo zaustaviti istjecanje nafte.
XS
SM
MD
LG