Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ki moon zatražio podršku za Međunarodni krivični sudGeneralni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je danas da sve države podrže rad Međunarodnog krivičnog suda (MKS) i odbacio kritike da se ova institucija bavi samo zločinima počinjenim u Africi.

Delegati zemalja koje su prihvatile nadležnost MKS sastali su se u prijestonici Ugande Kampali, gdje će u narednih deset dana razgovarati o radu ovog suda, koji je osnovan 2002. godine kao prvi stalni svjetski sud za procesuiranje ratnih zločina.

„Da bi MSK imao uticaj koji treba da ima, moramo da imamo univerzalnu podršku, jer samo tada počinioci neće imati gdje da se kriju“, rekao je Ban u obraćanju delegatima.

MKS se fokusirao uglavnom na sukobe u Africi, uključujući pobunu u Ugandi i konflikt u sudanskom regionu Darfur.„Žao mi je što ovo kažem, ali sud će prije ili kasnije početi da se bavi slučajevima izvan Afrike“, rekao je generalni sekretar UN.

On je pozdravio prisustvo predstavnika SAD, koje nisu potpisom podržale rad MKS, ali su izrazile spremnost da sarađuju na konferenciji u svojstvu posmatrača.

„Pod rukovođenjem predsjednika Baraka Obame SAD veoma ozbiljno preispituju svaku svoju politiku, pa se nadam da će se SAD što prije pridružiti MKS-u“, rekao je Ban novinarima.

Sporazum o MKS-u ratifikovalo je 111 država, ali među njima nisu SAD, Rusija, Kina i Indija.

Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan ocijenio je da će sumnje u kredibilnost MKS-a postojati sve dok tri stalne članice Savjeta bezbjednosti UN budu odbijale da mu pristupe.
XS
SM
MD
LG