Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Silajdžić i Komšić osudili napad na humanitarni konvoj


Predsjedavajući Predsedništva Bosne iHercegovine Haris Silajdžić najoštrije je danas osudio jutrošnji napad izraelske mornarice na konvoj od šest brodova koji su prevozili humanitarnu pomoć za stanovnike Gaze.

Silajdžić je zatražio hitno pokretanje istrage, ukazavši da počinioci tog zločina i njihovi naredbodavci moraju snositi punu krivičnu odgovornost, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

On je izrazio zabrinutost zbog tvrdnji da se izraelski napad na humanitarni konvoj dogodio u međunarodnim vodama "što predstavlja flagrantno kršenje Konvencije UN o pravu mora".

"Silajdžić je izrazio duboku zabrinutost zbog produbljavanja humanitarne krize i patnje palestinskog stanovništva u pojasu Gaze, te pozvao Izrael da, bez odlaganja i bezuslovno, dozvoli slobodan protok humanitarne pomoći, proizvoda i ljudi u pojas Gaze", saopštio je Silajdžićev kabinet.

Član PredsJedništva BiH Željko Komšić je izjavio da je ogorčen viješću "o smrti 15 humanitaraca poginulih u jutrošnjem napadu izraelske mornarice.

"Ovaj napad na humanitarce priziva najcrnja sećanja iz nedavnog ratnog iskustva BiH. Svi koji su upoznali zlo okruženja i izolacije znaju šta znači humanitarna pomoć i vrijednost ljudskih života u vremenu kad su humanost i nesebičnost toliko potrebni", saopštio je Komšić.

On je ocenio da će postupak Izraela izazvati strašne neželjene posljedice po mirovni proces na Bliskom Istoku.
XS
SM
MD
LG