Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vujanović i Dodik za jaču ekonomsku saradnjuPredsjednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocijenili su na sastanku u Banjoj Luci da postoji šansa za unapređenje ekonomske saradnje između RS-a i Crne Gore.

Vujanović je ukazao i na važnost saradnje i u oblasti zdravstva te istakso planiranu posjetu entitetskog ministra zdravlja Ranka Škrbića toj zemlji da bi se podijelila iskustva koja je RS uspješno realizovala u projektima privatno-javnog partnerstva u zdravstvu.

Razgovarano je i o potrebi povezivanja u oblasti kulture i turizma te Vujanović najavljuje posjetu crnogorskih ministara RS-u radi unapređenja obostrane saradnje u tim oblastima.

Premijer RS-a Milorad Dodik ističe da je na sastanku potvrđeno da je politika Crne Gore prema BiH, njenim entitetima i Dejtonskom sporazumu apsolutno korektna, što otvara put ka intenziviranju razgovora o ekonomskim pitanjima.

Ocijenivši značajnom posjetu crnogorskog predsjednika te podršku te zemlje naporima BiH da ide ka Evropskoj uniji, Dodik je rekao da je “Crna Gora regionalni lider kada su u pitanju reforme i približavanje evropskim integracijama zbog čega su značajna njena iskustva na tom putu”.

Na sastanku je, kaže, razgovarano o projektu izgradnje pruge Čapljina - Nikšić, koja dijelom prolazi i kroz RS, te je u tom pogledu bilo riječi šta vlade treba da učine da bi se pojačala dinamika rješavanja tog pitanja.

“Dogovoreno je i da se sagledaju mogućnosti uvođenja komercijalne aviolinije iz Banje Luke prema Tivtu, a konstatovana je i potreba ulaganja napora na rekonstrukciji puta od Foče ka Crnoj Gori”, rekao je Dodik na pres-konferenciji nakon sastanka sa Vujanović
XS
SM
MD
LG