Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska premijerka od Dodika očekuje konkretne korakeHrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas kako je dobro čuti da premijer Republike Srpske Milorad Dodik poziva Hrvate da se vrate u Republiku Srpsku, ali i naglasila kako očekuje "stvarne aktivnosti" koje će prognanima omogućiti siguran povratak.

Kosor je to izjavila u centrali Hrvatske demokrtske zajednice (HDZ), nakon potpisivanja sporazuma o sAradnji s predsjednikom HDZ-a Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Zamoljena da komentariše Dodikov poziv na povratak, Kosor je podsjetila da se u RS do sada vratilo svega oko 10 posto prognanih Hrvata, zbog, kako tumači, nejasne perspektive povratka.

"Jako je važno vidjeti djela i u budućnosti vidjeti što će se stvarno učiniti. Kad se radi o porukama koje šalju političari, nas će se procjenjivati po onome što radimo, a puno manje po onome što govorimo. Prema tome, očekujem stvarne aktivnosti i stvarne korake", rekla je premijerka.

Naglasila je, ipak, da je dobro da je Dodik povratnicima zajamčio sigurnost te dodala kako sada "očekuje stvarne i realne korake".

Komentirušući posjetu predsjednika Ive Josipovića Republici Srpskoj , Kosor je kazala kako pozdravlja sve koji njeguju kulturu dijaloga, razgovore i izgradnju mostova. "Apsolutno, posjeta predsjednika Josipovića je na tom tragu", rekla je.

Istaknula je da treba odati počast svakoj žrtvi, ali i da se ne smije zaboraviti da je ratna mašinerija koja je unesrećila stotine hiljada ljudi krenula od Slobodana Miloševića. "Tu činjenicu niko nikada ne smije zaboraviti. Ona se ne smije preskakati, zato što je to istorijska činjenica", rekla je Kosor.
XS
SM
MD
LG