Dostupni linkovi

Vujanović: Crna Gora podržava integritet BiH



Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je danas izjavio u Banjaluci da njegova zemlja uvažava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali i entitetsku strukturu i ravnopravnost i konstitutivnost tri naroda.

Navodeći da je Banjaluku posjetio zbog "afirmacije dobrosusjedskih odnosa i politike koja je u interesu građana i ekonomske saradnje",
Vujanović je istakao da Crna Gora želi da BiH ima "efikasnu državu koja će obezbijediti brzu integraciju u Evropsku uniju i NATO".

"Najbolje je da se unutar BiH postiže dogovor, on ima najveću vrijednost i on najduže traje", kazao je Vujanović novinarima u Banjaluci posle sastanka sa predsjednikom Republike Srpske (RS) Rajkom Kuzmanovićem.

Govoreći o predstojećem sastanku zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu 2. juna, Vujanović je kazao da taj skup treba da bude nova promocija
potrebe regionalne sardanje, ali da treba da uvaži i realnost BiH.

On je kazao da između Bosne i Hercegovine i Crne Gore nema spornih pitanja u vezi sa granicom, najavljujući da bi međudržavni sporazum o granici mogao biti potpisan poslije oktobarskih izbora u BiH.

Vujanović je još rekao da je za sada odloženo potpisivanje sporazuma BiH i Crne Gore o dvojnom državljanstvu i da se nada da će se taj sporazum zaključiti što prije, jer je u interesu građana obije zemlje.

Govoreći o odnosima Crne Gore i RS, Vujanović je kazao da su oni intenzivni, politički i ekonomski, a najavio je da će Banjaluku uskoro posjetiti i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

Crnogorski predsjednik danas je razgovarao i sa predsjednikom parlamenta RS Igorom Radojičićem i srpskim članom Predsedništva BiH Nebojšom
Radmanovićem, a nakon susreta sa Kuzmanovićem otišao je na razgovor sa premijerom RS Miloradom Dodikom.
XS
SM
MD
LG