Dostupni linkovi

Kurdske snage ubile šest turskih vojnika



Kurdski pobunjenici su u ponedjeljak ujutro raketama napali vojni objekt Turske mornarice na Sredozemnom moru, na jugu zemlje, i ubili šest vojnika i još devet ranili, javila je turska novinska agencije Anadolija.

Pobunjenici su s autoceste napali objekt za logistiku Turske mornarice za nadziranje vojnih instalacija u blizini sredozemne luke Iskenderun.

Na napad je vatrom odgovorila vojska. U napadu je ubijeno šest vojnika i još devet je ranjeno, navodi turska agencija.

Nije poznato je li bilo žrtava među napadačima, prenijela je agencija Associated Press (AP).

Američka agencija navodi da je to bio najveći napad kurdskih pobunjenika posljednjih sedmica i uslijedio je nakon što je zatočeni kurdski vođa Abdulah Odžalan (Abdullah Ocalan) najavio da će odustati od napora za uspostavljanje dijaloga sa službenom Ankarom, optužujući tursku vlast da ignoriše njegove pozive za uspostavljanje mira.

Bivši čelnik Radničke partije Kurdistana (PKK) Odžalan (61) uhapšen je prije 11 godina u Nairobiju, u saradnji s agentima Mosada i CIA-e. U međuvremenu je osuđen na smrtnu kaznu, ali mu je ona preinačena na doživotnu robiju koju služi na malom ostrvu Imra, u Mramornom moru, gdje je bio jedini osuđenik u zatvoru do kraja prošle godine.

Pod pritiskom međunarodne javnosti izolacija je nedavno prekinuta, nakon što je zatvor početkom godine posjetila delegacija evropskog Odbora za borbu protiv torture, kako bi na mjestu provjerila te optužbe.
XS
SM
MD
LG