Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Češki predsjednik počeo konsultacije o novoj vladiČeški predsjednik Vaclav Klaus počeoje danas seriju sastanaka sa potpredsjednikom češke Socijaldemokratske stranke Bohuslavom Sobotkom kako bi
odlučio ko će sastaviti novu vladu.

Na izborima 28. i 29. maja u Poslanički dom je ušlo pet stranaka zahvaljujući glasovima 62 odsto od preko osam miliona čeških birača.

Najviše glasova dobile su socijaldemokrate, ali komotnu većinu za sastavljanje vlade birači su povjerili češkoj desnici.

Građani su odabrali put stezanja kaiša koji im je ona ponudila, kako ne bi i Češka, sa alarmantnim rastom javnog zaduženja, završila u dužničkoj krizi kao Grčka.

"ČŠD može mirne savjesti da ode u opoziciju tek ako iskoristi svoje pravo kao pobjednik izbora da njoj bude povjeren prvi pokušaj da sastavi vladu", rekao je Sobotka uoči sastanka sa šefom države.

Socijaldemokrate zahtijevaju od Klausa da im da rok od nedelju dana da pokušaju da sastave vladu, iako jedini partner na koga mogu da računaju jesu nereformisani češki komunisti sa kojima imaju svega 82 od 200 glasova u donjem domu.

Sve ostale stranke odbile su čak i da razgovaraju sa socijaldemokratama o vladi.
XS
SM
MD
LG